5 retete de aluat usor de preparat cu robotul de bucatarie

Aceste retete de aluat vor deveni preferatele tale pentru ca sunt usor de preparat, au ingrediente naturale si vor iesi perfect de fiecare data cu un robot de bucatarie.
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
5 retete de aluat usor de preparat cu robotul de bucatarie
Cuprins
[Arata]

In familia noastra pregatim o multime de retete de aluat pentru ca ne place sa mancam paine, pizza sau prajituri proaspete si pregatite in casa cu ingrediente sanatoase si naturale. De fapt, le facem atât de des încât am avut ocazia să ne perfectionam procesul de preparare a aluatului iar de cand am achizitionat un robot de bucatarie, viata noastra a devenit mult mai usoara. 

 
1. Reteta de aluat de paine de casa

1. Reteta de aluat de paine de casa

Ti-ai dorit vreodata sa poti prepara painea in casa? O paine adevarata, crocanata, delicioasa si cu un gust incredibil? Aceasta reteta este perfecta pentru a obtine acest lucru. Cu doar 4 ingrediente vei obtine o paine minunanta pe care familia ta o va adora.

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg faina de grau tip 550
  • 2 plicuri de drojdie uscata
  • 1 lingura de sare
  • 700 ml de apa incalzita (este important sa nu fie fierbinte)

Eu am folosit faina alba de grau Baneasa si drojdie uscată Ruf pe care am ales-o pentru ca nu are emulgatori. Ai putea folosi si drojdie proaspata dar cu drojdie uscata aluatul este si mai usor de preparat.


Daca vrei sa prepari o cantitate mai mica de aluat si sa folosesti o cantitate mai mica de ingrediente, iti sugeram sa masori ingredientele folosind un cantar de bucatarie. Astfel vei obtine cele mai bune rezultate si painea extraordinara pe care ti-o doresti!

In continuare urmeaza acesti pasi simpli pentru a obtine un aluat perfect:

  1. Dizolva drojdia si sarea in apa calduta. 
  2. Toarna faina in bolul robotului de bucatarie si fa cu mana o mica gropita in mijloc in care vei pune apa in care ai dizolvat drojdia si apa.
  3. Monteaza paleta sau carligul de framantare si da drumul robotului de bucatarie. 
  4. Relaxeaza-te in timp ce robotul face toata treaba grea! 

Stiai ca 10 minute de framantare la robot sunt de ajuns pentru a obtine un aluat de o consistenta minunata, elastic si bine omogenizat?

Acum scoate aluatul din bolul robotului si pune-l la dospit la temperatura camerei timp de o ora sau pana isi dubleaza cantitatea. Cand este gata, modeleaza painea in forma pe care ti-o doresti si baga paine in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 25-30 de minute.

 
2. Reteta de aluat de pizza la robotul de bucatarie

2. Reteta de aluat de pizza la robotul de bucatarie

Aluatul de pizza este baza pentru a obtine o pizza grozava. Unora le place blatul subtire si crocant in timp ce altora le place blatul pufos. Copiii mei adora blatul crocant asa ca in continuare ei gasi reteta pe care noi o pregatim in fiecare weekend in familie.

Asa cum ai vazut mai sus, noi folosim ingrediente cat mai simple si mai naturale. Pentru aluatul de pizza vei avea nevoie de:

  • 500 g faina de grau tip 550 de calitate superioara
  • 7 g (1 plic) de drojdie uscata
  • 50 ml de ulei de masline
  • 325 ml de apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 1 varf de cutit de malai

Pasii de preparare sunt de asemenea foarte simpli:

  1. Activeaza drojdia, dizolvand-o in apa calduta. 
  2. Pune toate ingredientele in vasul robotului. Pastreaza o cantitate mica de apa separat.
  3. Monteaza carligul de framantare si pune-l la framantat la viteza mica. Treptat creste viteza de framantare pana se formeaza o bila de aluat. In general asta dureaza cam 30 de secunde. Daca aluatul nu se desprinde de marginile bolului mai adauga niste faina. Daca aluatul este prea uscat, mai adauga putina apa calduta.
  4. Dupa ce s-a format bila de aluat, pune-l la framantat pentru 8 minute la viteza mare. Aluatul ar trebui sa fie elastic si nelipicios.

In timp ce aluatul este la framantat noua ne place sa ne pregatim propriu sos de rosii dupa urmatoarea reteta:

  • sos de rosii pregatit de bunici cu rosii din gradina proprie
  • oregano si busuioc uscat
  • o lingura de ulei de masline
  • o lingurita de sare
  • o lingurita de zahar

Dupa ce aluatul este gata, imparte-l in doua bile mai micute si foloseste un sucitor pentru a il intinde cat mai subtire. Pune apoi sos de rosii pentru pizza, mozarella rasa si topingurile preferate. Introdu pizza la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20 de minute. 

Pentru o activitate distractiva in familie, lasa-i pe copii sa isi decoreze singuri pizza cu ingredientele pe care si le doresc. Eu pun sosul de pizza pe blat si apoi copiii au libertatea de a pune mozarella, masline, porumb, sunca, ton sau orice alt ingredient isi aleg.

 
3. Reteta de cozonac la robotul de bucatarie

3. Reteta de cozonac la robotul de bucatarie

Cozonacul este dulcele preferat al familiei mele de Craciun sau de Paste. Mama mea face cei mai buni cozonaci din lume dupa metoda traditionala dar si noua ne place sa ne facem cozonaci de casa pentru a simti acel miros imbietor si aromat care invaluie toata casa si aduce spiritul Sarbatorilor.

Incearca si tu reteta noastra de cozonac cu rahat si nuca si nu vei regreta!

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg faină de calitate superioara
  • 20 g drojdie uscata
  • 500 ml lapte caldut
  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 200 g unt moale
  • 1 lingurita de esenta de vanilie 
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • un vârf de cuțit de sare

Ti se pare complicat sa prepari cozonaci de casa? Crezi ca este un proces obositor care sa iti consume multa energie? Asta credeam si eu pana cand am inceput sa folosesc un robot de bucatarie. Timpul de prepare s-a redus simtitor si la fel si nivelul de energie investit. In timp ce robotul framanta singur ingredientele, eu pregatesc umplutura sau ma relaxez. De asemenea, robotul va crea un aluat perfect omogen si elastic fara ca eu sa depun nici un efort.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului:

  • 400 g rahat
  • 50 g cacao 
  • 100 g nuca pisata
  • 100 g zahăr
  • 8 linguri de lapte

Ingrediente pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 50 ml lapte

  1. Pregateste maiaua frecand drojdia uscata, o lingurita de zahar si doua linguri de lapte caldut. Dupa 10 minute mai puneti o lingurita de zahar, inca doua linguri de lapte si doua linguri de faina. Asteptati inca 15 minute la dospit, in timp ce acoperiti castronul cu un prosop.
  2. Dizolva zaharul in laptele caldut. 
  3. Framanta aluatul de cozonac in robotul de bucatarie, folosind carligul de framantare. Pune faina in vasul robotului de bucatarie si fa o mica gura in mijloc unde vei pune galbenusurile, zaharul de vanilie, restul de zahar, esenta de vanilie si coaja de lamaie si portocala. Mixeaza acest amestec la viteza mica pana cand nu se mai vede faina uscata.
  4. Adauga treptat laptele in care ai dizolvat laptele si creste putin viteza de mixare. 
  5. Adauga untul moale putin cate putin si lasa robotul sa framante in continuare timp de 15 minute. Aluatul trebuie sa fie elastic.

Dupa ce aluatul este gata, pune-l la dospit o ora sau pana isi dubleaza volumul, timp in care poti pregati umplutura. Imparte-l in doua parti egale, adauga umplutura, adauga-l in tava si mai lasa-l la dospit inca 15 minute. Apoi amesteca galbenusul cu laptele, unge cozonacul si pune-l in cuptorul preincalzit la 190 de grade timp de 10 minute. Redu apoi temperatura la 180 si continua coacerea pentru 40 de minute.

 
4. Reteta de chec pregatit cu robotul de bucatarie

4. Reteta de chec pregatit cu robotul de bucatarie

Checul pufos cu cacao este reteta clasica a copilariei mele pe care atat mama cat si bunica mea il pregateau mereu cu mult drag. Este un desert pe care copiii mei il iubesc si pe care il pregatim des impreuna.
Secretul pregatirii unui chec reusit este baterea albusurilor astfel incat sa fie cat mai aerate. Inainte sa folosesc un robot de bucatarie, au mai fost momente cand aceasta reteta nu imi iesea atat de bine insa de cand am achizitionat un stand mixer nu mai am aceasta problema. Albusurile sunt batute perfect de fiecare data iar aluatul checului este exact cum ar trebui sa fie. 

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 200 g faina
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 4 linguri de ulei
  • 40 g de cacao
  • 1 lingurita de praf de copt
  • un varf de cutit de sare
  • coaja de lamaie sau portocala

Pasii de pregatire sunt urmatorii:

  1. Amesteca toate ingredientele uscate (faina, praful de copt, sarea).
  2. Separa ouale si adauga albusurile in vasul robotului de bucatarie. Bate-le pana se intareste spuma si adauga treptat zaharul. Pune-le separat cand sunt gata.
  3. Separat, adauga galbenusurile si uleiul si freaca-le impreuna ca o maioneza.
  4. Amesteca spuma de la albusuri, 'maioneza' obtinuta din galbenusuri si ulei, apoi faina si celelalte ingrediente pana cand obtii un aluat omogen si moale. 

 
5. Reteta de briose pregatite la robotul de bucatarie

5. Reteta de briose pregatite la robotul de bucatarie

Ce poate fi mai placut decât un platou cu brioșe calde si aromate servite la micul dejun? Și sunt atât de rapid și ușor de făcut incat le poti savura oricat de des iti doresti. 

Cel mai des noi pregatim briosele cu banane si ciocolata. Pentru asta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 3 banane pasate la robot sau cu furculita
  • 260 g de faina alba de calitate superioara
  • 2 oua
  • 100 g unt moale la temperatura camerei
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita de praf de copt
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie sau de rom
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • 100g ciocolata

Apoi prepara briosele preferate urmand acesti pasi foarte simpli:

  1. Adauga untul moale si zaharul in vasul de mixare al robotului de bucatarie si amesteca-le timp de 2 minute.
  2. Adauga bananele pasate, ouale si ingredientele uscate, amestecand pentru inca 3 minute. Vei obtine un aluat moale.
  3. Pune aluatul in forme de briose si adauga-le in cuptor pentru 20 de minute la temperatura de 180 de grade. 

Este important sa nu il mixezi foarte mult pentru ca altfel briosele vor iesi prea tari!

 

Speram ca ti-au placut aceste retete si le vei incerca cat mai curand! Daca vrei sa afli mai multe despre cum iti poti usura munca in bucatarie, iti recomandam sa citesti ghidul nostru despre cel mai bun robot de bucatarie.