Cum sa cureti aspiratorul robot

Cateva sfaturi simple despre cum sa cureti periile, cosul de gunoi si rotile robotului pentru a le mentine in stare de functionare perfecta cat mai mult timp.
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
Cum sa cureti aspiratorul robot
Cuprins
[Arata]

In ultima perioada am inceput sa petrecem cat mai mult timp acasa si a devenit din ce in ce mai important sa mentinem locuinta noastra curata. Aspiratorul robot este un ajutor de nadejde pentru a putea realiza acest lucru cu efort minim. Robotul poate curata si aspira casa singur dar are nevoie de o intretinere perioadica pentru a putea functiona corect si eficient. Daca aceste operatiuni simple de intretinere nu sunt facute o mare perioada de timp, robotul s-ar putea defecta.

Noi am constatat ca e foarte usor sa uitam ca aspiratorul robot are si el nevoie de intretinere pentru ca suntem obisnuiti ca el sa se descurce singur. Insa ar trebui curatat o data pe saptamana sau chiar mai des daca aspira de cateva ori pe zi.

Acest ghid de curatare iti va prezenta tot ce trebuie sa faci pentru a iti mentine robotul in stare perfecta de functionare. Vom acoperi toate aspectele precum curatarea periilor, a rotilor si a filtrelor. Si daca esti in cautarea unui robot nou, am facut si un studiu despre cel mai bun aspirator robot disponibil pe piata in 2021.

1. Goleste si curata des cosul de gunoi

Producatorii aspiratoarelor robot recomanda golirea cosului de gunoi dupa fiecare sesiune de aspirare. iRobot recomanda chiar ceva mai mult, si anume spalarea cosului de gunoi cu apa calda.

De obicei acest cosuri de gunoi sunt foarte usor de detasat prin apasarea clemei de eliberare. Unele modele de roboti au nevoie sa scoti robotul din statia de incarcare inainte. Acest lucru depinde de locul in care este amplasat cosul de gunoi. Cele care au cosul de gunoi situat in spatele robotului au aceasta nevoie, cele care il au amplasat central nu.

Unele modele mai avansate de la iRobot sunt echipate si cu o statie de descarcare a gunoiului (CleanBase) unde robotul isi goleste singur cosul. In acest caz tot ce trebuie sa faci este sa golesti aceasta statie

.

2. Curata filtrul de aer

2. Curata filtrul de aer

Daca tot ai scos cosul de gunoi, este important ca in acest moment sa cureti si filtrul de aer care este ascuns in acest cos. Rolul lui este de a absorbi particule fine de praf si in timp acest filtru se va umple de scame si par. Producatorii recomanda curatarea filtrelor la fiecare 5 sesiuni de curatare sau la aproximativ doua saptamani. 

Cel mai usor mod de a il curata este sa il scuturi de praf sau sa il aspiri cu un aspirator de mana. Este important sa nu uzi acest filtru. Daca ti se pare ca filtrul s-a umezit, cel mai bine este sa il inlocuiesti. Multe filtre sunt fabricate din hartie si se pot deteriora usor prin simpla umezire.

3. Curata periile

In timpul aspirarii, periile rotative se vor umple de par si alte resturi. Iti recomandam sa le scoti periodic si sa scoti obiectele prinse in perie.

Parul uman sau cel al animalelor de companie este cel mai frecvent lucru care poate bloca periile sau rotile unui aspirator robot. Din aceasta cauza, indepartarea lui este foarte importanta. Indepartarea lui este foarte usoara cu ajutorul unei foarfece sau a unui cutit de bucatarie. Dupa ce ai taiat parul, poti scoate resturile de par cu mana.

4. Curata rotile

Rotile sunt primele suprafete care intra in contact cu murdaria si care se pot bloca din cauza parului sau a resturilor. Ca si in cazul periilor, rotile aspiratorului robot trebuie curatate din cand in cand pentru o functionare optima.

5. Curata senzorii

Este foarte important sa pastrezi senzorii aspiratorului curati deoarece acestia il ajuta sa nu se loveasca de mobilier sau sa nu cada pe scari. In primul rand iti recomandam sa afli unde sunt localizati senzorii. Poti afla aceasta informatie din manualul robotului. In al doilea rand ar trebui sa afli daca robotul tau are niste instructiuni specifice de curatare. In general, este suficient doar sa stergi senzorii cu o carpa uscata astfel incat sa nu mai fie acoperiti de praf.

Dupa cum ai vazut mai sus, curatarea periodica a aspiratorului robot este foarte usor de realizat si ajuta la mentinerea lui in cei mai buni parametri de functionare. Daca vrei sa iti usurezi viata si sa ai o casa curata in acelasi timp, iti recomandam sa iei in calcul achizitia unui aspirator robot.

Vrei sa citesti mai multe sfaturi si recomandari pentru aspiratoarele robot?

Noi am facut studiat 25 de aspiratoare robot disponibile si am facut un top cu 5 cele mai bune aspiratoare pe care ti le recomandam. Vei afla tot ce trebuie sa stii despre aspiratoarele robot si cum ar trebui sa alegi atunci cand vrei sa faci o asemenea achizitie.