Curatare hota in 3 pasi simpli

Cand ai verificat ultima data in ce stare este filtrul hotei tale? Descopera aici cat de usor este sa cureti hota.
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
Curatare hota in 3 pasi simpli
Cuprins
[Arata]

Atunci cand faci curatenie in bucatarie esti atent la curatarea blaturilor, a chiuvetei si a plitei dar asta nu este suficient. De cele mai multe ori nu dam atentie locurilor pe care nu le vedem frecvent asa cum este hota.

1. Sterge zilnic partea exterioara a hotei.

Expertii in curatenie recomanda sa incluzi stergerea zilnica a partii exterioare a hotei in rutina ta zilnica de curatare din bucatarie. Poti folosi o carpa sau un burete moale umezita cu apa si detergent degresant.

2. Curata filtrul hotei o data pe luna.

Filtrul hotei nu are nevoie de o curatare zilnica dar macar o data pe luna ar trebui sa ii dai atentie deoarece cu cat il cureti mai des, cu atat mai usor va fi acest proces. Cea mai usoara varianta este sa scoti filtrul din hota si sa il pui intr-o oala mare cu apa fierbinte si detergent degresant sau bicarbonat de sodiu. Lasa apa cu bicarbonat sa fiarba in timp ce filtrul este in oala si vei vedea cum grasimea se va desprinde de filtru. Cand toate grasimea a fost eliminata, scoate filtrul si lasa-l la uscat pentru cateva ore inainte de a il instala iar in hota.Desi ti se pare tentant sa bagi filtrul in masina de spalat, nu este o metoda pe care ti-o recomandam. Grasimea de pe filtru poate fi eliberata in scurgerea masinii de spalat si o poate infunda.

3. Sterge partea inferioara a hotei.

Pentru a curata partea inferioara a hotei poti folosi un degresant pe care il pulverizezi si dupa cateva minute stergi cu un burete umed. 

De ce este important sa cureti hota?

De ce este important sa cureti hota?

Pe masura ce hota aspira grasimea si aburul din bucatarie, aceste particule se agata de suprafata inferioara a hotei si de filtru. Indiferent daca ai o hota decorativa sau una telescopica, curatarea este esentiala nu numai pentru a face hota sa arate bine dar si pentru a preveni un incendiu in casa. Cand o oala sau o tigaie este lasata pe foc prea mult timp, pot apare flacari care sunt atrase de o hota pornita. Particulele de grasime depuse pe suprafata hotei reprezinta pericol de incendiu. 
Chiar daca nu iti cureti periodic hota, trebuie sa stii cand este absolut necesar sa faci aceasta actiune. In urma testelor noastre am indentificat doua situatii in care este foarte important sa te concentrezi pe curatarea hotei de bucatarie:

1. Hota nu mai poate elimina fumul si aburul din bucatarie, chiar si la treapta cea mai inalta de functionare. Acest lucru este un indicator al faptului ca filtrul este infundat cu grasime si ar trebui curatat cat mai repede sau ca exista vreo defectiune la ventilator.

2. Motorul se aude foarte tare. Sunetul anormal de puternic si neobisnuit este indicatorul unei suprasolicitari a motorului, caz in care ar trebui curatat sau chiar inlocuit in unele cazuri.

Vrei sa afli mai multe despre hote?

Noi am pregatit un ghid care iti va da toate informatiile necesare pentru a alege cea mai buna hota pentru nevoile tale.