Decalcifierea aparatului de cafea: ce inseamna si cum se realizeaza

Afla de ce este importanta decalcifierea aparatului de cafea si ce trebuie sa stii pentru a o realiza in mod corect.
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
Decalcifierea aparatului de cafea: ce inseamna si cum se realizeaza
Cuprins
[Arata]

Cel mai frecvent motiv pentru defectiunile aparatelor de cafea este depunerea de calcar. De aceea, atunci cand achizitionezi un aparat de cafea nou sau daca detii deja unul, este important sa stii care sunt actiunile necesare pentru intretinerea lui si cum te poti bucura de o cafea excelent cat mai mult timp posibil.

Da, ai citit bine: depunerile de calcar pot afecta gustul cafelei si ,indiferent de duritatea apei sau chiar daca folosesti apa plata imbuteliata, noi iti recomandam sa faci decalcifierea espressorului tau regulat.

Desi producatorii aparatelor de cafea ofera o garantie de 24 de luni care acopera defectiunile aparute, trebuie sa stii ca aceasta garantie este valabila doar daca espressorul este utilizat conform intructiunilor de utilizare si daca este intretinut corect. Iar acest lucru este foarte usor de verificat, depunerea de calcar fiind foarte vizibila. In acest caz producatorul nu este vinovat iar clientii vor trebuie sa plateasca aceasta reparatie.

Te-ar putea interesa si: Cel mai bun espressor automat de cafea în 2022.

Ce este calcarul și de ce este dăunător pentru aparatele de cafea?

Calcarul reprezinta un amestec de saruri de calciu si magneziu si este prezent in apa pe care o folosesti intr-o cantitate mai mare sau mai mica. Daca un litru de apa contine 120-180 mg de saruri atunci apa este dura iar daca are peste 180 mg/l este foarte dura. Duritatea mare a apei curente afecteaza toate electrocasnicele care functioneaza pe baza de apa: masina de spalat rufe, masina de spalat vase si chiar si aparatul de cafea.

Te intrebi ce se intampla cu espressorul tau atunci cand nu faci decalcifiere? Datorita depunerilor de calcar, orificiile de apa ale aparatului se ingusteaza si apa nu mai poate trece corect prin aceste locuri. Aparatul va incepe sa picure chiar si dupa ce cafeaua a fost preparata. Un alt efect nedorit este supraincalzirea aparatului, defectiune care de multa ori nu mai poate fi reparata usor.

Stiai ca apa dura iti usuca pielea si parul? Daca ai pielea sensibila si nivelul de duritate al apei este mare, instalarea unui dedurizator poate rezolva aceasta problema si poate proteja electrocasnicele din casa.

 
Cat de des ar trebui sa fac decalcifierea aparatului de cafea?

Cat de des ar trebui sa fac decalcifierea aparatului de cafea?In general decalcifierea unui espressor ar trebui facuta o data pe luna daca duritatea apei este mare. De asemenea, unii producatori recomanda aceasta operatie inainte sa pleci intr-o vacanta deoarece asta va preveni acumularea de minerale in timp ce masina va fi nefolosita. Ca sa stii exact la ce interval de timp ar trebui sa faci decalcifierea, ar fi bine sa faci un test care sa determine exact nivelul de duritate al apei tale.

Ce solutii pot folosi pentru decalcifierea aparatului de cafea?

Exista trei variante de solutii pe care le poti folosi pentru a face decalcifierea:

1. Sare de lamaie (Acid citric)

2. Otet alb

3. Solutie pentru decalcifiere

Este important sa verifici manualul producatorului pentru a vedea daca exista vreo restrictie in acest sens. In general, producatorii recomanda folosirea produselor profesionale de decalcifiere.

Desi multi oameni prefera sa isi prepare singuri solutiile necesare pentru curatarea calcarului iar acidul citric si otetul pot fi folosite cu succes pentru asta, multi producatori nu le recomanda deoarece, folosite intr-o concentratie incorecta, pot dauna. Fiind un acid, o concentratie prea mare va afecta componentele aparatului de cafea ducand chiar la inlocuirea lor in timp. De asemenea, pot ajunge in cafeaua preparata daca nu sunt curatate in mod corect. Daca concentratia solutiei este prea slaba, atunci aparatul nu va fi curatat corespunzator. De aceea noi iti recomandam sa folosesti o solutie de decalcifiere care va va scuti de toate aceste probleme.

Daca doresti sa iti prepari singur solutia de curatare poti folosi urmatoarea concentratie: doua linguri de sare de lamaie la un litru de apa. Este important sa amesteci foarte bine acest amestec pana se topeste sarea de lamaie.

Cum se face decalcifierea aparatului de cafea?

In general, procesul de decalcifiere este acelasi pentru toate aparatele, indiferent de tipul espressorului si contine 5 pasi simpli:

1. Pune solutia in rezervorul de apa al espressorului.

2. Porneste aparatul de cafea si lasa sa curga 150-200 ml de apa. 

3. Opreste espressorul timp de 15 minute.

4. Repeta cei trei pasi de mai sus pana cand se termina toata apa din rezervor. 

5. Curata rezervorul cu apa curata si repeta pasii 1 si 2.

Este nevoie sa fac decalcifiere pentru aparatul de cafea cu capsule?

Aparatele de cafea cu capsule sunt alegerea ideala pentru tine daca iti doresti sa prepari o cafea delicioasa rapid si usor in cel mai scurt timp. De asemenea, daca esti ai deja sau daca esti interesat de un semenea aparat, sigur nu vrei sa petreci foarte mult timp pentru intretinerea lui. Trebuie sa stii insa ca si aceste aparate pot fi afectate de depunerile de calcar si este important ca periodic sa realizezi decalcifierea aparului folosind cei 5 pasi simpli descrisi mai sus.