Filtru hota de bucatarie: ce sa alegi?

Afla totul despre filtrul hotei tale: cate tipuri sunt, care este cel mai eficient si la cat timp ar trebui sa il inlocuiesti.
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
Filtru hota de bucatarie: ce sa alegi?
Cuprins
[Arata]

Hota este un echipament esential in orice bucatarie moderna deoarece extrage grasimea, aburul si mirosul rezultate in timpul procesului de gatit, trebuie sa stii ca hota poate fi echipata cu filtre de grasime si/sau filtre de carbon in functie de tipul hotei.

 


In cazul hotelor cu evacuare, filtrul de grasime este suficient pentru o functionare optima. Aburul si mirosul vor fi evacuate in afara bucatariei si nu este nevoie de un filtru aditional care sa curete aerul. 


Pentru hotele cu recirculare va fi nevoie sa iti echipezi hota si cu un filtru de carbon care va avea un rol foarte important in asigurarea unui aer de calitate in bucatarie.


Citeste mai mult despre tipurile de hote si afla care este cea mai buna hota !

Majoritatea hotelor includ unul sau mai multe filtre deja. Insa, este important sa intelegi care este rolul fiecarui tip de filtru pentru a obtine o performanta optima pentru nevoile tale si pentru spatiul bucatariei tale.

Filtru grasime pentru hota

Rolul unui filtru de grasime este de a colecta grasimea iar aspectul lui dupa o perioada de functionare nu va fi unul placut. 


Exista mai multe tipuri de filtre de grasime pe care le poti alege pentru hota ta:

1. Filtru de grasime de unica folosinta

Fiind confectionate din hartie sau material textil, filtrele de grasime de unica folosinta nu pot fi spalate si trebuie inlocuite la 1-2 luni dar au marele avantaj ca au cost redus. 

2. Filtru de grasime metalic reutilizabil

2. Filtru de grasime metalic reutilizabil

Cu o plasa fina din metal, in general aluminiu, filtrele de grasime reutilizabile sunt foarte durabile si pot fi folosite fara a fi inlocuite. Este necesara insa curatarea temeinica a filtrelor o data pe luna.

Filtru de carbon pentru hota

Acest filtru curata si reimprospateaza aerul din bucatarie in cazul hotelor cu recirculare care nu pot evacua aerul extras in exteriorul locuintei.

Daca te intrebi la cat timp ar trebui schimbat filtrul de carbon al hotei, trebuie sa stii ca aceasta inlocuire ar trebui la fiecare 4 luni sau de cate ori este necesar. Exista mai multe situatii care necesita schimbarea mai devreme a filtrului. In cazul bucatariilor cu o suprafata mare care necesita un volum mai mare de aer filtrat in mod curent, este posibil sa fie nevoie sa inlocuiti filtrul mai des. Un alt caz in care acest lucru este necesar este daca gatiti mult si cu alimente grase. De asemenea, frecventa crescuta de curatare a filtrelor de grasime din hota prelungeste timpul de folosire al filtrelor.

Exista si filtre de carbon cu durata mai lunga de folosire cum sunt cele de tip Long Life de la Electrolux. Acestea pot fi spalate si refolosite atunci cand nu mai pot absorbi eficient aburul rezultatul in timpul gatitului. Producatorul recomanda spalarea acestor filtre o data la 3-4 luni si de maxim 8 ori inainte de a le inlocui. In momentul in care filtrele nu mai pot absorbi mirosul, este necesara inlocuirea lor. 
De asemenea, filtrele de tip Long Life pot fi restabilite prin spalarea in masina de vase la max 70 de grade sau clatirea in apa de la robinet sau mentinerea filtrului in cuptor la 70 de grade pe o perioada de doua ore.
 

Vrei sa afli mai multe despre hote?

Noi am pregatit un ghid care iti va da toate informatiile necesare pentru a alege cea mai buna hota pentru nevoile tale.

 

Indiferent daca ai o hota decorativa sau una telescopica, foloseste filtrele potrivite pentru a obtine cele mai bun aer in bucataria ta !