Montare hota incorporabila: cel mai complet ghid

Afla aici tot ce trebuie sa stii pentru montare hota incorporabila. Vei afla toti pasii necesari pentru montajul modelelor de hote cu evacuare si cu recirculare.
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
Montare hota incorporabila: cel mai complet ghid
Cuprins
[Arata]

Rolul hotei de bucatarie este de a elimina aburul si mirosul din timpul procesului de gatit si poate asigura iluminatul plitei de bucatarie. De asemenea, exista mai multe tipuri de hote incorporabile: hota cu evacuare care extrage aburul si mirosul si le scoate in exteriorul locuintei si hota cu recirculare care filtreaza, curata aerul si apoi il scoate inapoi in bucatarie. 

Pasii de instalare vor varia in functie de tipul hotei pe care vrei sa o instalezi. Hotele cu evacuare sunt, in general, mai greu de instalat deoarece au nevoie de cativa pasi suplimentari pentru a monta tubulatura necesara. 

Inca nu te-ai hotarat ce fel de hota sa alegi? Citeste ghidul nostru pentru cele mai bune hote de bucatarie.

Indiferent de tipul hotei pe care o alegi, este important sa urmezi instructiunile de instalare ale acelui produs. Acest articol iti va oferi cunostinte de baza despre montarea hotei incorporabile. Daca ai nevoie, iti recomandam sa apelezi si la un specialist in montaj hota.

La ce distanta se monteaza hota?

Distanta la care se monteaza hota de bucatarie depinde de tipul plitei folosite. Astfel, pentru o plita de gatit electrica hota se poate monta la o distanta de 60 de cm. Pentru un aragazsau pentru o plita cu gaz avem nevoie de o distanta mai mare de maxim 75 de cm. Acest lucru este necesar datorita caldurii degajate care poate strica hota.

Cum se instaleaza hota incorporabila?

Cum se instaleaza hota incorporabila?

Procesul de instalare al unei hote fara evacuare este mult mai usor decat in cazul unei hote cu evacuare. Pasii sunt in mare parte aceeasi, cu exceptia celor pentru instalarea tubulaturii necesare hotelor cu evacuare:

  1. Opreste curentul electric pentru a putea lucra in siguranta. 
  2. Demonteaza hota veche daca exista. Scoate hota veche din priza si elimina toate elementele hotei vechi, inclusiv elementele de prindere sau cele de tubulatura dar nu se mai potrivesc cu noua hota.  
  3. Daca vrei sa montezi o hota cu evacuare, pregateste peretele si dulapul pentru a monta tubulatura hotei. Acest lucru presupune crearea unor gauri prin care va trece tubulatura. Gaura va fi data in functie de dimensiunea tubului. 
  4. Monteaza hota noua in perete. Hota trebuie fixata foarte bine in dulapul unde vrei sa o montezi. Hotele telescopice au nevoie de instructiuni suplimentare pentru a permite glisarea pe sine si aici iti recomandam sa urmezi instructiunile producatorului.
  5. Pregateste alimentarea cu curent electric. Daca cablul de alimentare este prea scurt si nu ajunge la priza, cel mai bine ar fi sa il inlocuiesti cu un cablu mai lung. Nu recomandam folosirea unui prelungitor.

Ce este clapeta antiretur hota?

In cazul hotelor cu evacuare, este posibil sa observi un curent de aer rece care intra din exteriorul locuintei si asta este foarte neplacut in timpul anotimpului rece. Pentru a preveni aceasta situatie poti monta o clapeta antiretur care va elimina complet acest aer rece. Aceasta clapeta antiretur trebuie montata in apropierea gaurii din peretele exterior si poate fi de doua feluri: clapeta antiretur ce poate fi prinsa in perete sau clapeta antiretur ce poate fi montata direct pe tubul hotei.

Cat costa montajul hotei incorporabile?

Pentru ca hota ta de bucatarie sa functioneze eficient la puterea maxima de absorbtie (masurata in mc h) este foarte important sa realizezi un montaj corect. Daca pasii prezentati ti se pare greu de realizat sau daca nu ai sculele necesare, iti recomandam sa apelezi la un ajutor de specialitate pentru montaj hote. Pretul estimativ de montaj este in jurul sumei de 100 lei.

Vrei sa afli mai multe despre hotele de bucatarie?

Noi am facut studiat 30 de hote disponibile si am facut un top cu 10 cele mai bune hote pe care ti le recomandam. Vei afla tot ce trebuie sa stii despre hote si cum ar trebui sa alegi atunci cand vrei sa faci o asemenea achizitie.