Ristretto: Ce este si cum se prepara la espressor

Te-ai plictisit de espresso si vrei ceva nou? Invata cum sa prepari un ristretto la espressor-ul tau de cafea si vei savura o cafea mai aromata si mai concentrata in fiecare dimineata!
Anca Albu BY ANCA ALBU 20 JUNE 2022
Ristretto: Ce este si cum se prepara la espressor
Cuprins
[Arata]

Oricine a auzit despre espresso, acea cafea tare servită în unele dintre cele mai sofisticate baruri din lume. Cu toate acestea, există o altă formă de cafea despre care poate nu ai auzit niciodată, cunoscută sub numele de ristretto.

Ce este ristretto?

Ristretto este adesea confundat cu espresso-ul și există mai multe diferențe între cele două băuturi. De fapt, ristretto este o formă de espresso mai puternică, mai scurtă, care este extrasă folosind mai puțină apă, producand un shot concentrat, mai intens, cu mai multă aromă. 

Stiai ca ristretto este mai dulce și mai puțin amărui ca un espresso? Aceast lucru se datoreaza timpului de extractie mai scurt.

Daca te intrebi de ce acest tip de cafea se numeste ristretto, trebuie sa stii ca numele vine din limba italiana si inseamna 'restrictionat', un nume care nu reflecta foarte bine calitatile acestei bauturi. Dacă ai lua in considerare doar numele acestei cafele, te-ai putea simti un pic pacalit, când, de fapt, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Un ristretto adevărat este un răsfăț și, de aceea, iti vom da toate detaliile necesare pentru face unul acasă în următoarea secțiune a acestui articol.

Cum se prepara ristretto cu un espressor cu capsule?

Cum se prepara ristretto cu un espressor cu capsule?

Nimic nu poate fi mai simplu decat prepararea unui ristretto daca detii deja un espressor de cafea cu capsule
Unele aparate de cafea au deja tipul de cafea ristretto inclus in programele standard. Tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe butonul de start si sa ai un pic de timp liber ca sa te bucuri de bogatia gustului si a aromei. 

Pentru espressoarele cu capsule care nu au aceasta setare pre-programata, vei folosi programul de espresso si vei schimba setarile astfel incat sa produca o cantitate de cafea mai mica fata de un espresso standard, adica in jur de 15 ml de cafea rezultata. 

Pentru un plus de savoare, poti folosi chiar capsulele Ristretto care sunt create expres pentru acest tip de bautura. Mie imi place sa folosesc capsulele Ristretto de la Nespresso dar poti folosi si alte capsule compatibile cu Nespresso.

 
Cum se prepara ristretto cu un espressor automat de cafea?

Cum se prepara ristretto cu un espressor automat de cafea?

Primul pas pentru a obtine cel mai bun ristretto posibil acasa este sa alegi o cafea de cea mai buna calitate pe care sa o macini acasa. Cafeaua Arabica are un conținut mai mare de acid și un gust fructat, în timp ce cafeaua Robusta tinde să aibă mai multă cofeină și un gust mai puternic. Incearca-le pe amandoua si vezi care este preferata ta!

Apoi, folosind cea mai bună râșniță disponibilă, iti recomand sa macini cafeaua cat mai fin posibil. Ar trebui să fie mai fin decât ceea ce ai măcina în mod normal pentru espresso.

Ca si in cazul espressoarelor de cafea cu capsule, la cele mai bune espressoare automate de cafea vei gasi pre-setat programul Ristretto. Tot ce trebuie sa faci este sa masori cantitatea de cafea ca sa te asiguri ca folosesti exact 14 g de cafea. Apasa pe buton si bucura-te de primul tau espresso.

In cazul in care nu gasesti setarea Ristretto pe espressorul tau, va trebuie sa setezi timpul de extractie la aproximativ 15 secunde. 

 
Cum se prepara ristretto cu un espressor manual de cafea?

Cum se prepara ristretto cu un espressor manual de cafea?

Pasii de preparare a unui ristretto cu un espressor manual sunt similari cu cei mentionati mai sus in cazul unui espressor automat. Un espressor manual iti va da un control complet asupra procesului de preparare a unui ristretto si iti va da satisfactie maxima cand vei obtine cafeaua perfecta.
 

Daca esti in cautarea unei cafele care să fie mai puternică decât espressoul, atunci ristretto ar trebui să fie alegerea ta. Indiferent de modalitatea de preparare aleasa, sper ca te vei gasi in ristretto o noua doza de energie si savoare!